Svensk barnfilm dröm eller mardröm?

Selma_Nic_press2

Hej!

Känner ni som jag att det är nåt lurt i luften när det gäller barnkultur just nu? Ska Alfons Åberg få läsas på våra förskolor? Ska barn få se barnfilm eller ska de barnförbjudas? Tänk om barnen blir rädda? I fredags föreläste jag för bland annat manuselever vid Högskolan i Dalarna. På frågan vilken deras svenska favoritfilm eller tv-program var, svarade tre studenter julkalendern Mysteriet på Greveholm (från 1996). Motivering: För att den var läskig. Flera av de vuxna  skådespelarna var otäcka. Den tog mig som publik på allvar!

Hmm, intressant…
I skrivande stund pågår norra europas största och viktigaste filmfestival för barn- och unga, BUFF i Malmö. En filmare som verkligen tar sin barnpublik på allvar är Elisabet Gustafsson. På fredag kl 09.00 har hennes senaste film Drömspel världspremiär på Filmstaden 2. Filmen är en del av Moving Sweden satsningen och kommer så småningom även visas på Barnkanalen.

Filmen handlar om Nicolas, 8 år, som bor ensam med sin hårt arbetande mamma. Hon har inte tid att se på Nicolas dataspel där han har byggt upp en alldeles egen värld. Nicolas tycker att mamma lägger alltför mycket tid åt sin avhandling, som handlar om hur farligt det är för barn att spela för mycket. En natt händer något märkligt; mamma blir uppslukad av sin avhandling. För att rädda henne tar Nicolas hjälp av sin läsplatta, Ajvar Platta, nu en mänsklig karaktär, hoppar in i dennes mage, och in i sitt egna dataspel.

Regissören Elisabet Gustafsson, (Krakel Spektakel) berättar historen med hjälp av drömmens och dataspelets logik på ett lekfullt, surrealistiskt och visuellt annorlunda sätt.

En dröm eller en mardröm? Varför inte både och?

Längtar att se denna modiga, roliga, knasiga och otäcka film ihop med en massa barn i biosalongen.

Dream on!

Helen Ahlsson_small

/Helen Ahlsson

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s