Busiga, politiska, vackra, otäcka, sjukt roliga och tänkvärda

Hej!

 

Imorgon kväll smäller det!

Delar med mig av vår pressrelase även till Er på kortfilmsbloggen:

Sju första Moving Sweden-filmerna i SVT i sommar

 Först ut när SVT i morgon börjar visa Moving Sweden-filmerna är

Råggywood –vi ska bli rappare av David Danial.

Vad har skräckfilmen Alena, youtube-favoriterna Kung Fury och Snåla pappan gemensamt?

De räddar filmsommaren på tv. Nu visas de sju första filmerna, i SVT 2 med start i morgon 17 juni, som är klara inom den nya satsningen Moving Sweden.

Mycket har skrivits och sagts om David Sandbergs Kung Fury sedan trailer och musikvideo släpptes på Youtube och senare när filmen premiärvisades i Cannes Quinzaine des réalisateurs, parallellt med visning i SVT och Youtube. 15 miljoner såg filmen på 15 dagar.

Men redan på Göteborgs filmfestival i vintras visades två filmer som omedelbart lät tala om sig: Råggywood – vi ska bli rappare – från början en youtube-favorit – och Gerilla. Den senare är även inbjuden av filmfestivalen Karlovy Vary i Tjeckein i juli.

De första tre filmerna som sänds på tv med synopsis och visningstider hittar du  Här

Övriga filmer som visas fram till 15 augusti inkluderar:

Gerilla av Anders Hazelius där Siri Hjorton Wagner och Adam Pålsson gör en modern Jag är nyfiken –  gul.Flaket av Fabian Svensson och Jens Klevje två konstnärer/filmare sätter ut Marika Lagercrantz, Lars-Erik Berenett och Reine Brynolfsson på ett isflak.

Lea och skogspiraterna av Maria Avramova. Animerat äventyr för de minsta med röster av Lilja Östervall Lyngbrant, Sissela Kyle, Knut Agnred, Johannes Brost och William Spetz.

– Jag fascineras över den tokhöga kvalitén som kommer ur denna lågbudgetsatsning. Tänket att vi i princip fullfinansierar, garanterar filmen visning via SVT och har pengar till utveckling längs vägen verkar funka. Filmarna har kunnat fokuserat på innehållet istället för att drunkna i finansiering och ångest. Nu får publiken drunkna i berättarglädje istället! Filmerna är busiga, politiska, vackra, otäcka, sjukt roliga och tänkvärda. Nu har TV-publiken chansen att få njuta av ny svensk film i sommar, säger Moving Sweden-konsulenten Helen Ahlsson.

Moving Sweden är en treårig satsning på starka berättelser i nya format och ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm Mälardalen och Film Väst och har en årsbudet på ca 21 miljoner.

Helen Ahlsson_small

/Helen Ahlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s