Några rader från Clermont-Ferrand

amalimbo_cf15_1

Johanna Lind och Juan Pablo Libossart pitchar animationsprojektet ”Amalimbo” på Euro Connection i Clermont-Ferrand

Okej. Efter ett halvårs föräldraledighet är undertecknad nu tillbaks på full speed!

Anlände Clermont-Ferrand igår. Världens största kortfilmsfestival drog alltså igång här i fredags. Och igår öppnade marknaden, där folk trängs vid borden för att få koll på det senaste inom kortfilm. Jobbar du med inköp eller distribution av kortfilm missar du förmodligen inte det här tillfället. Väldigt mycket folk är på plats. 225 journalister är förresten ackrediterade och inte heller i år någon svensk journalist på plats, vem blir först med att göra ett reportage ifrån den här fantastiska festivalen? Kom igen!

Hann med ett filmpass igår innan de nordiska filminstituten bjöd in till fest för att fira de nordiska kortfilmer som visas på festivalen i år.

Mitt huvuduppdrag är annars att vamalimbo_cf15_2ara på Euro Connection. Ett samproduktionsforum för europeisk kortfilm. Nu inne på sitt sjunde år. 16 europeiska kortfilmsprojekt pitchas inför finansiärer, samproducenter och distributörer. Enda nordiska filmprojektet som valdes in till pitchen i år var Juan Pablo Libossart och hans mycket spännande och ambitiösa animation ”Amalimbo” som produceras av Johanna Lind på Fasad. Pitcharna avslutades precis och nivån höjs för varje år. Många animationsprojekt i år. Juan och Johanna gjorde en finfin presentation, proffsigt och personligt, och nu blir det intressant att se vad det kan leda till. Under morgondagen lär de sitta upptagna i möten.

Tre svenska filmer visas annars i de officiella sektionerna. Ett bra år med andra ord. I huvudtävlingen visas ”Hot Nasty Teen” av Jens Assur, i LAB-tävlan visas ”Cams” av Carl-Johan Westregård och i Youth Audience Competition visas ”Prick och Fläck står på öronen” av Lotta Geffenblad och Uzi Geffenblad.
På plats ifrån Sverige är annars inköpare från UR, Uppsala kortfilmfestival, Ami Ekström från Film i Väst. Och ifrån Filminstitutet bloggkollegorna Helen Ahlsson, Lina Norberg Johansson – och givetvis Utlandsenhetens Theo Tsappos som håller ställningarna vid Scandinavian Films-standet på marknaden.

Okej, nu springer jag till biografen och hoppas att en av de 1200 platserna i huvudsalongen är ledig… Det går faktiskt aldrig att vara helt säker på, folk ifrån hela Auvergne-regionen vallfärdar hit för att se ny kortfilm under de tio dagar som det hela äger rum.

Mer info om festivalen och pitchforumet:
http://www.clermont-filmfest.com
http://www.clermont-filmfest.com/index.php?m=174

/Andreas Fock  Andreas_small

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s