Short Film Corner – Cannes, men inte Cannes

Världens största filmfestival närmar sig. Men Cannesfestivalen är egentligen tre individuella festivaler samt en filmmarknad. Jag tänkte informera lite kring dessa olika delar, men kanske framförallt kring Short Film Corner. I flera tidningar har det den senaste tiden skrivits om kortfilmer som blivit antagna till filmfestivalen i Cannes, men det har då alltså handlat om marknadsdelen Short Film Corner (SFC). Ledsen om vi regnar på någons parad men vi märker att vi behöver förtydliga vad SFC egentligen är:

SFC är en marknadsplats för kortfilm dit alla kan skicka in sin film och därigenom få den registrerad och tillgänglig på marknaden i Cannes. En film som är registrerad där har alltså inga officiella visningar, och är inte utvald, men kan, tillsammans med ett par tusen andra kortfilmer, ses vid videobås på Marche du Film.

Mer eller mindre alla filmer som anmäls till SFC blir accepterade. Det som kan hindra en film från att bli accepterad är om databasen är full eller om det ses som en genväg till billigare ackreditering (SFC-ackrediteringarna är billigare än de vanliga marknadsackrediteringarna, så festivalen är därför vaksam på att det inte bara är en oredigerad videosnutt som laddats upp).

En film som är officiellt uttagen till Cannes är alltså en film som visas på de publika festivalerna; Festival de Cannes visar kortfilm i Official Short Film Competition eller i Cinéfondation (skolfilmer), Semaine de la Critique (även kallad Kritikerveckan) visar kort film i sin officiella sektion och Quinzaine des Realisateurs (även kallad Directors’ Fortnight) visar kortfilm i sin officiella sektion.

För mer info, spana in festivalerna i Cannes på deras hemsidor:

http://www.festival-cannes.com/

http://www.semainedelacritique.com/

http://www.quinzaine-realisateurs.com

http://www.cannescourtmetrage.com/ samt http://www.marchedufilm.com

Theo Tsappos Theo_small

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s