Clermont-Ferrand – Mekka för kortfilm

Under de senaste veckorna har jag inlett en hel del mail med att ursäkta att mitt svar är sent och berättat att det berott på att året startat i galen fart med Göteborg, Clermont-Ferrand och Berlinale. Festivalbesöken avlöste verkligen varandra i januari och februari vilket var himla roligt, men som samtidigt la en hel del jobb på hög hemma på kontoret. Äntligen har det funnits lite ro att dra ihop några rader kring en av mina favoritfestivaler, Clermont-Ferrand!

Större delen av den svenska filmbranschen besöker ju Göteborgs Filmfestival, så den festivalen känner ju många till, men Clermont-Ferrand är det inte lika många som har besökt, så det kanske är lite mer främmande. Enkelt beskrivet så är Clermont-Ferrand världens främsta kortfilmsfestival. Festivalen fokuserar helt på film i det korta formatet och visar i sin internationella tävling totalt 75 filmer från hela världen. Även i deras mer utmanande eller experimentella sektion, LABO, visas filmer från alla olika världsdelar. Att visa kortfilm från hela världen är ju inte så ovanligt när det gäller internationella kortfilmsfestivaler – det är ju hela poängen. Det som däremot utmärker Clermont-Ferrand är marknadsplatsen Marche Du Film Court. Likt Berlinale och Cannes har Clermont-Ferrand en marknadsplats för ny film samtidigt som den vanliga festivalen pågår. På denna marknadsplats möts distributörer, köpare, festivaler, filminstitut och filmare (för att nämna några) för att diskutera ny film, nya eller pågående samarbeten, distributionsstrategier, distributionsteknik eller andra ämnen som rör framförallt lansering och produktion av ny kortfilm. Det arrangeras även ett samproduktionsforum som kallas Euro Connection där europeiska filmare pitchar sina nya filmidéer för varandra och för finansiärer i hopp om att hitta internationella samarbetspartners. Kort sagt så är det snack om ny internationell kortfilm som gäller på Marche Du Film Court.

Liknande filmmaknader finns ju i Berlin under Belinale och i Cannes under Cannes Filmfestival. I Berlin är marknaden i ett praktfullt före detta museum och i Cannes utspelar sig marknaden i en stor utställningshall som kallas Palatset. I Clermont-Ferrand sker marknaden i en gymnastiksal. Men utseendet på marknaden är ganska irrelevant. Det som gör Clermont-Ferrand fantastiskt är att allt handlar om, och sätter fokus på kortfilmen i alla dess former!

Nedan ser ni några halvdanna bilder på hur det kan se ut på marknaden i Clermont-Ferrand.

Theo Tsappos Theo_small

IMG_1898 IMG_1896 IMG_1890

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s