Euro Connection, Clermont-Ferrand

I höstas skrev jag om Euro Connection – samproduktionsforumet för kortfilm som alltså är kopplat till Clermont-Ferrand International Short Film Festival – världens största filmfestival för kortfilm, som just avslutade sin 36:e upplaga.
16 länder/organisationer är kopplade till forumet. Via en branschjury i varje land väljs ett projekt ut som får åka ned och pitcha. Svenska juryn bestod av Anna Anthony (producent), Mirja Hildbrand (Göteborg IFF) och Jonas Odell (regissör/animatör). Projektet som valdes ut för att söka lyckan i den internationella finansieringsdjungeln var Olivier Guerpillon’s korta turistbussdrama ”In <> Ut”, i vilken vi följer en svensk familj på deras busstur över till Tanger, Marocko. Läs mer om det och de andra projekten som pitchades under förra veckan här: http://www.clermont-filmfest.com/02_marche/commun/euroconnection.pdf

Upplägget för forumet är en heldag med 10-minuterspitchar inför producenter, TV-kanaler och finansiärer, följt av mingel. Och en andra dag med ett mötesschema som Euro Connection-arrangörerna levererar, då producenter/regissörer får träffa intressenter som har anmält sig.
Samproduktionsforum för kortfilm är ju ett relativt ungt fenomen, Euro Connection anordnades i år för sjätte gången, men det är tydligt hur nivån på pitcharna höjs och strukturen för det hela blir bättre för varje år. Och det börjar visa resultat; i festivalens tävlingsprogram börjar det nu dyka upp en del filmer som började sin resa på pitchforumet. T.ex. irländsk-finska ”Ghost Train” som i år var i internationella tävlan.

Och på tal om internationella tävlingssektionen så blev det såklart en hel del filmvisningar också. Största salongen Cocteau rymmer 1400 personer och är ganska ofta fullsatt. Hela Auvergne-regionen verkar vallfärda till festivalen. Kan inte tänka mig en bättre inramning för att uppdatera sig på ny internationell kortfilm. I år 231 ackrediterade journalister och fortfarande (mig veterligen) ingen svensk tidning eller tv-kanal som gjort någonting därifrån. Mycket underligt. Hallå!?

Nedan bilder från Scandinavian Films-montern på marknaden i Clermont-Ferrand, där de nordiska filminstitutens utlandsrepresentanter pratar med festivaler och inköpare (och skolklasser!).

Clermont-Ferrand_marknad2014 Clermont-Ferrand_marknad2014_Theo
/Andreas Fock  Andreas_small

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s