Bioväder i Tromsö

Efter härlig jul- och nyårsledighet har 2014 startat i sedvanlig raketfart. Kul med allt som är på gång, men tråkigt för bloggen här som fått sitta i väntrummet.
För min del startade året norröver med ett kort gästspel i en jury på Tromsö International Film Festival och för deras sektion Films From the North. Helt enkelt en sektion dedikerad filmer från de nordligaste regionerna av Norge, Sverige, Finland, Ryssland och Kanada. Antingen ska filmer i sektionen vara gjorda av personer från dessa regioner, eller så ska filmerna kretsa kring dessa nordliga områden. En väldigt rolig mix då jag fått se filmer om norr i ett perspektiv utifrån samt inifrån.
Festivalen är otroligt populär i Tromsö som med en befolkning på omkring 70.000 lockar nästan 60.000 besökare till festivalen – och en av de sektionerna som är mest populär är just deras kortfilmssektion Films From the North. Kanske för att stor del av publiken är välbekanta med många av regissörerna eller filmernas ämne och tematik. Eller kanske rent av för att det är så mörkt i Tromsö under den här perioden att man inget hellre vill än att mysa ner sig i en biostol.
Festivalen brukar avslutas med att solen, som efter omkring två månaders frånvaro, når över fjällen och lyser upp huvudgatan. Tyvärr fick Tromsöpubliken vänta två dagar extra för att fira solens återkomst med traditionsenlig solbulle då den först dök upp i tisdags.
Tromsö i januari är som väntat kallt, så lite förvånad blev jag då jag blev inbjuden till en av deras utomhusvisningar eftersom jag tänkte att det kanske inte var de bästa förutsättningarna. Fel av mig. Mörkret erbjuder perfekt bioväder även klockan nio på morgonen, och sittpuffar och varm choklad lockar full publik och gör det mer än bekvämt. Förskolebarn från halva Tromsö fyllde torget när de visade bland annat svensk kortfilm i världsklass och Tromsöbarnen fick träffa på Hagelbäcks Köttbullar och Jessica Lauréns och Stina Wirséns Vem-figurer. Allt detta inför stjärnklar himmel direkt efter frukost.

Från denna varma kyla bär det snart av mot Göteborg för kortfilm i olika format och sektioner. Hoppas jag åker hem därifrån med lika härliga filmupplevelser som från torget i Tromsö.

Vidare!

Theo Tsappos Theo_small

Bildbevis från stortorget i Tromsö

Photo 2014-01-17 09 03 48 Photo 2014-01-17 09 04 20 Photo 2014-01-17 09 17 57 Photo 2014-01-17 09 30 36

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s